Shimamoto sensei

kanji_shosenji

In 1971 begon Ruud van Ginkel te trainen bij de nestor van het Aikido in Nederland, wijlen Peter Beljaars. Beljaars kwam via het judo voor het eerst in contact met Aikido in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. Tijdens een judowedstrijd in Engeland werd in de pauze, vermoedelijk door Hirokazu Kobayashi sensei, een aikidodemonstratie gegeven. Gefascineerd door dat wat hij had gezien, trainde Beljaars later in de dojo van de Belgische Judoka Naessens. In Tilburg begon Beljaars binnen de judoclub een aparte aikidoafdeling.

Ruud’s weg naar Aikido liep niet via het judo: “ik had geen enkele affiniteit met judo of jiujitsu, maar wel met boksen. Ik was onder de indruk van de voortreffelijke bokser Cassius Clay, alias Mohammed Ali. Hij was mijn grote voorbeeld voor de vechtsport; zijn voetenwerk, soepele bewegingen, rechte houding en zijn tenkan! Diep in de nacht kwam ik mijn bed uit om naar zijn wedstrijden te kijken. Voordat ik met Aikido begon heb ik dus een tijdje gebokst. Destijds kon ik echter geen boksschool vinden die op de manier van Clay de bokssport beoefende. Zo kwam ik per toeval bij Aikido terecht. Daar vond ik de souplesse terug van dit boksfenomeen”.

Ruud volgde Hirokazu Kobayashi sensei die vooral in Frankrijk actief was. Na een aantal jaren ontstond vervolgens het idee om les te gaan geven. Na een lerarenopleiding binnen de toenmalige Nederlandse Aikido Bond (NAB), was het op 30 Augustus 1981 dan zover, herinnert Ruud zich nog levendig: ” ik wilde en mocht lesgeven, dus gaf ik in Breda een Aikidodemonstratie met de bedoeling leden te werven”. Ruud van Ginkel, die als een van de weinigen in Nederland met het Aikido de kost verdient, geeft nog les in Tilburg, Rijen, Breda en Bergen op Zoom en andere aangesloten dojo’s van de ASN.

shosenji240

Sinds jaren werkt Ruud nu samen met een van de bekendste Aikidoleraren uit Osaka, Shimamoto sensei, die hij in Japan heeft leren kennen. Een Zen Boeddhistische priester, die gestudeerd heeft aan de Eiheiji tempel, de tempel van de eeuwige vrede. Samen hebben Shimamoto sensei en Ruud Aikido Shoryukai Nederland opgericht en gekoppeld aan Shosenji ( De school en tempel van Shimamoto sensei )

“Mijn eerste reis ooit naar Osaka vond zijn aanvang op het pad van Aikido. Al jaren voel ik een enorme affiniteit met het Aikido van Shimamoto sensei. Hij heeft een sterke uitwerking op mij, het voelen en denken achter de opvatting van Aikido. Niet in oppervlakkige zin, maar als de ware uitdrukking van Aikido op elk moment, in iedere techniek, iedere bewegingsvorm van geest en lichaam. Ik voel me zeer aangetrokken tot Zen, die in zijn raadselachtige onafhankelijkheid ver afstaat van de verkwistende westerse nonchalance van het leven.

shihan480