Nieuwjaarsspreuk Shimamoto Shihan

Onze Japanse leraar brengt zijn hartelijke groeten en nieuwjaarsbericht over aan alle ASN-leden en aikidovrienden van de ASN.

Shihan haalt een Japans gezegde aan namelijk Hyakushaku no kantou, ippo wo susumu. Shihan wil hiermee aangeven dat je niet ontwikkeld als je tevreden bent met de huidige situatie.  Het gezegde vraagt eigenlijk aan je om jezelf verder te ontwikkelen en hier ook de moeite in te investeren. Ook als je denkt dat je jouw doel hebt bereikt. Shihan haalde daarbij ook een zin aan van de bekende Noh schrijver en speler Zeami. Deze zei :” Shoshin Wasureru Nakare”. De betekenis van deze zin is dat je nooit je oprechte en initiële doorzettingvermogen waarmee je aan iets begint  moet vergeten.

Beide uitspraken vragen en zeggen natuurlijk veel meer dan je in eerste instantie denkt. Zeker wordt er een beroep gedaan op je intrinsieke beweegredenen, je normen en waarden en hoe je in elkaar steekt als mens. Een Nederlandse spreuk die ook dicht op dit spirituele gedachtegoed van Shihan staat en zoals door hem onderwezen tijdens de Nederlandse seminars is “Net toen de rups dacht dat zijn leven voorbij was, werd hij een vlinder. Het is niet wat je overkomt dat je leven vormt, maar hoe je ermee omgaat.